fredag 6 januari 2012

Protein och fettförbränning

Protein är mycket viktigt för en effektiv fettförbränning. För det första påverkar proteinintaget en rad hormoner. Viktigast i det sammanhanget är att protein ökar tillväxthormonet IGF-1 och hormonet glukagon. Det första bidrar till ökad muskelmassa (ett anabolt hormon), och det andra bidrar till ökad fettförbränning och mättnadskänsla.

Protein - dyrt för förbränningen?

Nedbrytningen av protein till aminosyror och nybildning av det protein som kroppen behöver sker i levern. Själva processen är tämligen energikrävande och leder dessutom till att en del värme frisätts. Cirka 25 procent av kostens proteininnehåll används i den här processen, vilket betyder att vi får mindre energi från protein än det antal kalorier som anges.

Var finner du protein?

Det finns två proteinkällor, djurprotein och växtprotein. Djurprotein finns i mjölk och mejeriprodukter, i ägg, allt kött, fågel, fisk och skaldjur. Kom ihåg att det är det mättade fettet i mejeriprodukter och kött som är onyttigt, inte protemerna! Väljer du magra produkter är fettet inte något problem. Växtproteiner finner du huvudsakligen i nötter, baljväxter som bönor, linser, ärter och i mindre grad i andra grönsaker. Särskilt sojabönor är en fantastiskt bra proteinkälla med många hälsofrämjande egenskaper. I USA sker det nu en explosion i antalet sojaprodukter, och de kommer säkert så småningom till Europa och Norden också. Tofii, sojamjölk, tempeh, sojabaserade ostar och sojafärs är bara några få exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar