fredag 6 januari 2012

Alkohol, hälsa och fettförbränning

Om du inte har hört talas om att socker och fett är farligt, har du i varje fal hört talas om att alkohol är skadligt. Man moraliserar ofta över bruket av alkohol. Alkohol är ett energigivande näringsämne, och vi kan leva helt normalt utan att överhuvudtaget dricka det.

Alkohol är i utgångsläget toxisk, dvs. giftig, men levern klarar att hantera små mängder åt gången utan några större problem. Alkohol förekommer i nattiren, bland annat i övermogna frukter. Det finns massor med forskningsresultat som tyder på att lite alkohol varje dag verkar hälsofrämjande, genom att sänka risken för hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Här handlar det om en enhet alkohol, dvs. ett glas vin dagligen för kvinnor eller två alkoholenheter för män.

Spelar det någon roll vad man dricker? Det tycks vara så att det är bäst att dricka rödvin, och det beror på att rödvin innehåller mängder med antioxidanter, dvs. ämnen som skyddaE våra celler mot för tidig död och åldrande. Annars tycks det vara så att alkohol i sig, oavsett sort och i måttlig mängd, verkar förebyggande mot hjärtsjukdomar. Öl är inte så bra på grund av sitt höga maltsockerinnehåll. Du har säkert lagt märke till att de som dricker mycket öl får ölmage. Det beror på att ölet har ett mycket högt glykemiskt index.

Dricker man för mycket alkohol varje dag, alltså mer än en till två enheter eller större mängder samlat på helgerna, som man gärna gör på våra breddgrader, klarar inte levern av att tackla detta. Levern kan ta skada på sikt, och den nyttiga effekten av alkoholen försvinner. Högre alkoholintag verkar som ett gift, och kan förstöra hjärtat och de flesta av våra andra organ - inklusive hjärnans funktioner.

Högt alkolholintag leder till övervikt eftersom leverns fettförbränning i hög grad stannar upp (så länge det finns alkohol i blodet förbränner levern hellre alkohol än fett), och för att alkohol bidrar med en del "tomma" kalorier på samma sätt som socker, finmalt vetemjöl och potatis). Dricker man nycket alkohol, motionerar ute och äter fel (en kombination som inte är helt ovanlig), ökar det risken för livsstilsjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar