fredag 6 januari 2012

Gå ner i vikt snabbt - om dumheten med att frossa och svälta.

Att ibland inte kunna motstå det plötsliga begäret och äta alldeles för mycket. Och sedan - när man gått upp något kilo perioderna av ånger då man inte äter någonting. Att gå upp och ned på det här sättet, när vikten åker berg- och dalbauc och växlar med extrema intervaller, är ytterligare en synd som i längden bara gör dig fet. Sålunda något du ska undvika, även om du har ambitionen att gå ner i vikt snabbt.

Vid detta beteende göds och utvidgas först adipocyterna (fettcellerna), och programmeras alltså för ett bestämt fettinnehåll. Sedan töms de på sitt innehåll, de krymper men strävar samtidigt efter att äter svälla upp till sin ursprungliga storlek. På detta sätt uppkommer genom hormonsignaler via hjärnan ett nytt plötsligt och oemotståndligt begär. Det finns ingenting som vår fettvävnad har så svårt att förlåta som bristande konsekvens. Fettcellerna tränas regelrätt i att snabbt ta upp fett. Och denna träning är själva motsatsen till att gå ner i vikt snabbt...på ett beständigt sätt. Sålunda: frossa och svälta är inget alternativ när det kommer till viktminskning, även om du vill gå ner i vikt snabbt. 

Fettdepåerna försvaras om du går ner i vikt snabbt genom svält

Det som är så negativt är att fettcellerna utvecklar fler så kallade aJfa-2-receptorer när näringsintaget åker berg- och dalbana. Detta leder till att fett snabbare och mer envist lagras i fettde påerna. Alfa-2-cellerna finns framför allt i området kring höfter, stjärt och lår. Fettceller med fler så kallade betareceptorer däremot är typiska för bukfettet som lättare kan frigöra sitt fett. Fettforskaren Rudolph Leibel vid Rockefelleruniversitetet i New York har gjort några intressanta iakttagelser: En kvinnlig patient med ett stort antal alfa-2-receptorer på fettcellerna förlorade 15 procent av sin övervikt, men andelen fett på höfter och lår förblev oförändrad. Medan alfa-2-receptorerna företradesvis är delaktiga i Upogenesen (nybildningen av fett), är be tareceptorerna huvudsakligen ansvariga för lipolysen (sönder delningen av fett).

Gå ner i vikt snabbt utan att kompromissa med balans och bra rutiner
Vår kropp älskar balans och regelbundenhet. Måltidernas storlek bör därför inte variera alltför mycket från dag till dag, faktiskt även om du tänker gå ner i vikt snabbt. Det är inte förbjudet att unna sig kulinariska läckerheter. Men måltiderna bör bestå av livsmedel som är rika på lipolytiska substanser (som frigör fett).

I det här sammanhanget har vi mycket att lära av sydlänningarna. Även deras gärna utdragna kvällsmåltider är lätta och rettfattiga. De består av sallat och grönsaker i stor mängd, en liten mängd kött eller fisk, inte alltför många olika tillbehör och de innehåller inga tunga, feta såser. Dessutom använder de företrädesvis högvärdig vegetabilisk olja, till exempel olivolja. Så ska du också göra när det är dax att gå ner i vikt snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar